Ne kadar bilimsel arka planı olan ya da kuramsal bir dayanağı olan bir tabir bilmiyorum ama geçen gün ana haber bültenlerinde genç bir kardeşimizin başına düşen serseri bir mermi yüzünden yorgun mermi tabirini de duymuş oldum ve merak ederek biraz araştırmaya karar verdim. tahmin edilebileceği gibi silahtan ateşlenen mermilerin hareketleri ilgili bir terim ve yükselme gücünü yitirdikten sonra düşmeye başlayan mermiler için kullanılan bir terim. Mermi, havaya ateşlendikten sonra bu ivme ve enerji ile formunu ve açısını koruyarak yukarı doğru çıkıyor ve enerjisini tükettikten sonra açısını kaybediyor ve dönerek/savrularak yere düşmeye başlıyor ve maalesef bu şekilde dönerek düşmesi sonucu düştüğü yerdeki tahribatı da daha ağır oluyor. Bu kontrolsüz düşme sürecindeki kurşun/mermi için yorgun mermi terimi kullanılıyormuş ve eğer bu şekilde merminin düştüğü yerde birisi varsa ölümcül olabilecek derecede yaralar açabiliyor.
Özellikle kırsaldaki kutlamalarda sıklıkla silahla ateş edildiği haberlerini duymak artık ilginç bile gelmiyor, ama havaya sıkılan bir merminin nereye düşeceği konusunda daha önce düşünceler yürütmüş birisi olarak bu konuda beni şaşırtan bir bilgi edinmiş oldum. 90 derece açı ile dümdüz havaya sıkılan bir mermi ivmesini yitirip yorgun mermiye dönüştüğünde rüzgarın da etkisi ile en az 300 metre karelik bir dairenin dışına düşüyor, yani nasıl olsa kimse yok diye ateş edebileceğini düşünen insanlara lütfen sıktıkları merminin en az 300 metre uzağa düşeceğini ve o uzaklıkta kimse olmadığını bilemeyeceğini söyleyin.
Kırsalda ya da şehir merkezlerinde kutlamalarda ya da hobi amaçlı olarak kontrolsüz silah kullanmanın denetiminin ve cezalarının artırılmasını diliyorum, her kör kurşunda umarım bu son olur diyorum ama asla son olmuyor, bu gidişle olacağa da benzemiyor..