Adana kebap yaparken en büyük sıkıntı, şişe takılan etlerin ateşi gördükten sonra düşmesi. Hele ki bir de eti kıyma yapmak için zırh kullanıyorsanız etlerin şişte durmaları daha da zor oluyor ve bu sefer de etler düşmesin diye adana şişlerinin altına destek koymak gerekiyor.
Adana kebap yaparken ben kuzu kaburga kullanıyorum. Kuzu kaburga zaten yağlı bir et olduğu için ilave kuyruk yağı kullanmaya gerek kalmıyor ve başlı başına fazlasıyla lezzetli oluyor. Ama daha az yağlı bir et kullanıyorsanız yağ oranını artırmak için kuyruk yağı koymak şart oluyor. Kuzu eti kokuyor diyerek dana etinden adana kebap yapanları da görüyorum ve fırsat olursa tadına da bakıyorum. Kuzu eti gibi olmuyor bence ama yine de lezzetli mi derseniz lezzetli.
Adana kebap yaparken içine biber ve soğan konur ya da konmaz diyen insanlar görebilirsiniz, adana, mersin ya da antep bölgelerinde adana kebabın yapılışı farklılık gösterdiği için bu nüans farklılıkları oluyor ama bana sorarsanız önemli olan lezzettir ve lokanta açacak halimiz de olmadığı için kendi zevkimize en güzel gelen adana kabap tarifi hangisi ise o tarifi kullanmak gerekli. Ben son zamanlarda adana kebap yaparken içine az da olsa kapya birer de soğan da koyuyorum çünkü damak tadıma daha uygun geliyor.
Adana kebap yaparken içine kapya biber (al biber) koyacaksam içindeki çekirdekleri iyice ayıkladıktan sonra zırhtan çekiyorum ve suyunu da iyice sıkıyorum ki kebabı yumuşatmasın ve şişe takınca da düşmesine yol açmasın. Soğan için de aynı uygulamayı yapıyorum ve sonrasında iyice zırhlayarak elimle karıştırıyorum. Baharat olarak tuz mutlaka koyuyorum, kırmızı toz biberi ise kapya biber koymadığım zamanlarda kullanıyorum. Sonra da elimle kalıp haline getirdikten sonra borcamın içinde ağzını kapatarak 2 saat buzdolabında dinlendiriyorum.
Adana kebaplar için ince şişler kullanmak zaten uygun olmuyor, hangi kebap türü için hangi şişlerden aldığımız yazdığım yazıya şuradan ulaşabilirsiniz: Mangal Yaparken Hangi Şiş Çeşitleri Ne Amaçla Kullanılmalıdır?
Adana kebapları şişe takmak gerçekten bir ustalık işi. Adana kebap ustalarından öğrendiğim ve izlediğim yöntem şu, önce büyükçe bir kıyma topunu ellerinde çevirdikten sonra şişin ucuna takıyorlar ve sonra ellerini ıslatarak o kıymayı şişe desenleyerek diziyorlar. Kıymayı hiç kaydırmıyorlar ve topluca olan yerleri aşağı doğru elleriyle bastırıyorlar. Adana kebapların ateş gördükten sonra en çok dağıldıkları ve düştükleri yer alt ve üst uçları olduğu için bu uçları da çok dikkatlice kapatıyorlar. En sonda da restoranlarda gördüğümüz adana kebaplara da şeklini veren nakış izini veriyorlar. Ben nakış izi veremesem de aşağıdaki gibi dizmeyi başarabiliyorum, bu da ilk adana kebap şişleme denemelerimden birisinden kalan bir fotoğraf.
Adana kebap bildiğiniz gibi mangalda pişer ve adana kebabın bence olmazsa olmaz iki unsuru vardır. Birincisi yanındaki sumaklı soğan salatası, ikincisi de piştiği kömür. Eğer adana kebabı pişirdiğiniz kömür yeni yanmış ve çok yüksek bir yanma sıcaklığına sahip olursa üzerindeki kebebı da bozar. Ayrıca adana kebabı pişirirken yağlarının damlamasından dolayı da ateş harlama yapar ve üzerindeki etleri yakar. Bu yüzden mangalda adana kebabı yaparken dinlenmiş ateş ile ve sık sık çevirip yerini sağa sola kaydırarak yapmak gerekmektedir. Öncesindeki sıcak ateşle sebzeleri yaptıktan sonra kebabınızı pişirirseniz tam kıvamında olur mesela. Eğer küçük bir mangalda adana kebap yapıyorsanız ve sağa sola kaçacak yeriniz yoksa yanınızda önceki mangaldan artan külleri bulundurursanız bu harlanan ateşlerin üzerine dökerek ateşlerini söndürebilirsiniz.
Adana kebabı dürüm yaparak yiyenlerdenseniz lavaş ekmeklerinizi ya da tırnak pidelerinizi pişmekte olan etlerin üzerine bastırarak yağlarını alabilir, bu sayede etlerin ateşe dökülme olasılığını da azaltabilirsiniz.
Adana kebabı çok kalın olarak şişe takarsanız içini pişirip dışını yakma tehlikesi var, bu yüzden daha ince takmaya özen gösterin.