PIR kısaltması Passive Infrared kelimelerinden gelmektedir ve en hesaplı hareket sensörü çeşidi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. İlerleyen zamanlarda Ultrasonik sensör (ultrasonic motion sensor) ve mikrodalga radar sensörü (microvawe motion sensör) ile de uygulamalar hazırlayarak paylaşmayı umuyorum. Bugünün konusu ise PIR hareket sensörü olacak.
HW-416-B gibi bir PIR hareket sensörü ile ortamdaki kızılötesi hareketleri (140 derece) algılayarak bu hareketlere ışık yakarak ya da buzzer'dan ses çıkartarak tepkiler üretebiliriz. PIR hareket sensörü, altında 3 adet uca sahip: artı, eksi ve sinyal ucu. Ayrıca hareket sensörü üzerinde iki adet ayar (potanssiyometre) mevcut. Bu ayarlardan ilki hareketin algılanma mesafesini artırıp azaltmaya; ikincisi ise hareket algılanmasından sonra ne kadar süre tepki (output) vermesini değiştirmeye yarıyor.
Üst kısımdaki beyaz kubbe ise sadece hareket algılaması için bir lens ve çıkartılarak altındaki sensör ve pin açıklamaları görülebilir.
Tinkercad'de hareket sensörü güç çıkışı ortada tanımlanmış ancak HW-416-B modeli PIR hareket sensörlerinde güç çıkışı VCC üzerinden sağlanıyor, ortadaki çıkış (OUT) data hattı. Tinkercad simülasyonunda yeşil alan, hareket sensörünün gördüğü ve dikkate aldığı mesafe anlamına geliyor ve bu alandaki hareketleri dijital okuma ile 1 olarak okuyoruz. Tinkercad üzerinde hazırladığım devre tasarımı ve örnek uygulama kodları şu şekilde:
Arduino Hareket Semsörü Uygulaması Kodları:
#define pir 8
void setup()
{
pinMode(pir, INPUT);
Serial.begin(9600);
}
void loop()
{
int aksiyon = digitalRead(pir);
Serial.println(aksiyon);
delay(1000);
}