Avokado artık hemen her marketin manav reyonunda bulunabilir bir meyve haline geldi ama insanlar tüm faydalarına rağmen halen avokado tüketmemek için kendilerini zorluyorlar, ya da bu zorluklar avokadoyu nasıl manavda seçeceklerini ve nasıl yiyeceklerini bilmediklerinden de kaynaklanıyor olabilir. Avokado yemeye bir rehber hazırlamak ve farklı tüketim fikirleri için de herkesin cevap yazabileceği bu sayfayı hazırlamak istedim. Avokadoyu neden yemeliyim sorusunun yanıtı, bence lezzetinden çok faydalarıdır. İnanılmaz çeşitli vitaminler sunmasının yanı sıra vücuda potasyum, magnezyum, demir ve fosfor desteği de verebilen bir meyve. Hatta liste daha çok uzun ama ben sadece duymaya çok alışkın olduklarımızı yazdım. Örneğin muz da yüksek bir potasyum kaynağıdır ancak sindirimi zordur ve gaz problemlerine yol açar. Avokadodaki potasyum miktarı muza kıyasla daha bile fazladır. 1 avokado kaç kaloridir diye merak edenler için de cevabını yazayım: boyutuna göre 250-300 kalori arası. 100 gram avokadoda ise 170 kalori bulunuyor ancak avokadonun tok tutma özelliğini de dikkate alara diyet programınıza da dahil etmeyi düşünebilirsiniz. Üstelik çoğu diyet gıdasının aksine çok da lezzetli bir meyve ve içerisine girdiği her tarifi de daha lezzetli hale getiriyor.
Markette Avokado Nasıl Seçilir?
Markette avokadolarda indirim varsa bu muhtemelen artık aşırı yumuşamış olmalarından kaynaklanmaktadır. Avokado, elma gibi bir seferde birkaç tanesini televizyona bakarken yiyeceğiniz bir meyve olmadığı için az sayıda yarı ham halde alıp evde canınız çektiğinde yemeniz daha mantıklıdır. Yarı ham haldeki avokadolar ise marketlerdeki koyu yeşil ve sert olanlarıdır. Avokado seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise sapının henüz kopmamış olması (kopunca erken çürüyorlar) ve yüzeyinde yara izleri olmamasıdır. Kararrmış ve siyahlaşmış avokadolar da yine tercih edilmemelidir. Bu sert avokadoları aldıktan sonra bir hafta içerisinde yenebilir yumuşaklığa gelmelerini beklerken zaten bir döngü oluşuyor. Örnek olarak her hafta iki adet avokado tüketiyorsanız bir önceki haftasonu aldığınız avokadoları yerken marketten bu haftasonu yeni aldığınız avokadoları da gelecek hafta yemiş oluyorsunuz. Eğer eve misafir gelir de yenebilir avokado stoklarınız da öngördüğünüz sürenin öncesinde tükenirse yine panik yapmayın. Henüz yarı ham haldeki sert avokadolarınızı hızlı olgunlaştırmak ve yumuşatmak için de çok kolay bir yol var, buzdolabından çıkartıp yanına elma koyabilirsiniz. Elmalar gaz gibi bir salınım gerçekleştirerek yanlarına koyan meyvelerin daha hızlı olgunlaşmasını sağlıyorlar. Avokadonun olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için ise yaygın olarak paylaşılan avokado sapının kolay ayrılıp ayrılmadığını kontrol etme testi aslında çok da işe yarar bir yöntem değil. Avokadonun yemeye hazır olduğunu anlamanın en iyi yolu, sertliğinin çok az yumuşamış olmasıdır, yani yumuşaklık kontrolüdür. Bu ideal sertlk düzeyini zamanla avokado tükettikçe siz de öğrenmiş olacaksınız ama hiç bilmeyen birisi için sertliğini çok az kaybetmiş avokado yemeye hazır forma ulaşmıştır diye tarif edebilirim.
Avokado Nasıl Kesilir?
Avokado, içerisinde çekirdeği olan bir meyve. Bu yüzden elma gibi tam ortadan kesmek mümkün değil. Kabuklarını elma gibi soymak da benzer şekilde hatalı bir uygulama. Bu yüzden avokadonun en ideal kesim şekli, tam ortasından ama çekirdeğinin etrafından bıçakla gezerek ikiye ayırma yöntemidir. İkiye ayırdıktan sonra ara öğün olarak dışı kabuklu avokadonun iç kısmını yiyebilirsiniz. Ama avokadonun kabuğu yenir mi diye soranlar da olduğu için tam yazayım, avokadoyu yerken kabuğunu yememeye, ama içini kaşıklarken de iç kısmını ziyan etmemeye özen göstermelisiniz.
Avokado Nasıl Yenir?
Ama avokadonun en ideal kesim ve yeme yöntemini de bu başlığa sakladım. Avokadoyu her şeyle birlikte yiyebilirsiniz elbette ama ham meyve olarak tüketmek isterseniz kabuğunu en kolay yoldan soyarak avokado içini nasıl elde edebileceğinizin formülünü vermek istiyorum. Üstte de yazdığım gibi avokadoyu içindeki çekirdeğe dikkat ederek elma gibi ikiye kestikten sonra bir kez daha dikine ikiye bölün ve elinizle kabuklarını köşesinden çekin. Böylece kabuklarının nasıl kolayca soyulabildiğini fark edeceksiniz.
Tek seferde bir avokadoyu yemek fazla geliyorsa, yemeyeceğiniz avokadonun kabuğunu da soymayın ki dolapta daha uzun süre bozulmadan ve kararmadan muhafaza edebilmek için zaman kazanmış olun. Kesilmiş avokadoyu dolapta saklarken de streç filme sarmak yerine plastik kapaklı bir cam kaba koymanız daha sağlıklı olacaktır.