Google Merchant Center, Türkçe'ye çevirdiğimizde Google Tüccar Merkezi gibi bir anlama çıkıyor. Tüccar her ne kadar bugün bize az kullanıldığı için uzak gelen bir kelime olsa da ticaret ile uğraşan kimselere verilen ad aslında. Yani konu, internetten ticaret yapmakla uğraşan insanlar için Google'ın kurmuş olduğu bir merkez. Google da bir arama motoru olduğuna göre Google Merchant Center'ın ne olduğunu anlamak aslında oldukça kolay. E-ticaret ile ilgilenenlerin Google üzerinden ürün reklamı vermesi.
Hani bir arama yaptığınızda eğer bu arama terimi bir ürün ise arama sonuçları arasında bir alışveriş sekmesi çıkıyor ve içinde ürünler listeleniyor ya, işte burası Google Merchant Center üzerinden o ürünlere ve anahtar kelimelere ilişkin verilen reklamların yayınlandığı bölge. Hatta artık sadece alışveriş sekmesinde değil, arama sonuçlarının anasayfasında bile sağ tarafta arama teriminiz ile eşleşen sponsorlu ürünleri görmeniz mümkün.
Mesela ayakkabı araması yapalım ve Google'ın bize göstereceği sonuçlara bir bakalım:
Bu manzaraya SEO'nun ve arama motorlarının evrimi diyebiliriz aslında. İlk çıkan sonuç bir harita ve sizin bulunduğunuz konuma en yakın ayakkabı ile ilgili harita konumlarını gösteriyor. Sonrasında reklamlar, organik arama sonuçları, ilgili görseller ve tekrar reklamlar geliyor. Sağ tarafta ise 3 adet ayakkabı görünüyor.
Şimdi size daha acı bir manzara göstereceğim. Google oturumumdan çıkış yaparak ya da yeni bir gizli sekmede aynı aramayı tekrarlıyorum.
SEO öldü mü ya da 2020 yılında halen geçerli bir uygulama mı diye soruyorlar, manzara ortada. İstediğiniz kadar SEO çalışması yapın ya da yaptırın, en iyi ihtimalle artık sayfanın ortasına çıkabilirsiniz, çünkü organik arama sonuçları sayfanın ortasından başlıyor. Arama motorları diyor ki, SEO çalışmasına vereceğiniz paraya bize reklam verin, direk olarak en yukarıda görüntülenin.
Geçelim sayfa yapısına. Değişikliklerin farkındasınız değil mi? Birincisi artık google size aynı ürünleri önermiyor, çünkü artık sizin kim olduğunuzu bilmiyor (ya da bilmezden geliyor). Şimdi çıkış yaparak karşı cinsten bir arkadaşınızın google hesabı ile bir arama yapın. Bu sefer de kadın (benim senaryomda) ayakkabılarının google tarafından listelendiğini göreceksiniz. Google kişisel verilerinizi, size daha fazla alışveriş yaptırabilmek için saklıyor. Peki neden bu konuya değindim? Çünkü bir reklamın başarı sağlaması, en çok ürün satışı sağlamasına bağlıdır. En çok kime ürün satabilirsiniz? Doğru kişiye doğru ürünü göstererek elbette.
Şimdi bir de arama sonucunun alışveriş sekmesine bakalım.
Burada bir çok marka ve ayakkabı, tarz, fiyat ve ayakkabı numarasına ilişkin ürünler görüyoruz. Peki google'ın arama sonuçlarında alışveriş sekmesinde çıkmak için ne yapmak gerekiyor? Burası ücretli reklam alanı ve buradaki ürünlere kendi ürünlerinizi de ekleyebilmeniz için Google Merchant Center'ı kullanmanız ve sponsorlu olarak listelenecek ürünler eklemeniz gerekiyor.