Ohm Kanunu, Alman fizikçi George Simon Ohm (1787 - 1854) tarafından 1827 yılında bulunmuştur. Ohm kanununa göre, bir elektrik devresindeki gerilim (V), akım (I) ve direnç (R) arasında bir ilişki vardır ve bu ilişkiye göre:
V = I x R
eşitliği vardır. Bu eşitlikteki ifadeleri açarak yazacak olursak:
Gerilim = Akım x Direnç
Ölçü birimleri cinsinden yazacak olursak da;
Volt = Amper x Ohm
şeklinde yazabiliriz. Ohm için yunan alfabesindeli olage (Ω) karakteri kullanılmaktadır:
Volt = Amper x Ω
Şimdi gerilim, akım ve direnç ifadelerinin üzerinden geçelim. Eğer buraya kadar okuduklarınızdan birşey anlamadıysanız, arada kalan boşlukları doldurmak için şu yazıyı okuyabilirsiniz: Volt Watt ve Amper Ne Anlama Gelir ve Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Voltaj ile gerilim arasındaki farkı ifade etmek için sıklıkla hortumdan geçen su örneği verilir. Bu benzetmeye göre Gerilim (Voltaj - Volt - V) suyun basıncı; akım (amper) ise bu hortumun içinden akan su miktarı olarak ifade edilir. İki nokta arasındaki enerji kaybına yol açan direnç ise hortumun kalınlığına benzetilir.
Gerilim (Voltaj - V) Nedir?: Gerilim, bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel fark olarak tanımlanır ve ölçüm birimi ile Volt'tur.
Akım (Amper) Nedir?: Elektriğin, bir iletkenin içinden elektronların akması ile oluştuğunu gördük, akım ise bu iletkenin içinden birim zamanda geçen elektron miktarıdır ve ölçüm birimi de amperdir.
Direnç (Ohm - Ω) Nedir?: Direnç simgesi, yunan alfabesindeki sigma karakteri olan Ω karakteri ile gösterilir ve Ohm olarak ifade edilir. Elektrik devrelerinde akımlar dirençlerden geçerken güçlerini kaybederler, bu sebeple dirençlerin değeri arttıkça dirençten geçen elektronlar da o kadar enerji kaybederler. Direnci tanımlayacak olursak, bir iletkenden geçen elektrik akımına elektriğin gösterdiği direnme gücü olarak ifade edilebilir.
Konunun anlaşılması için bir örnek üzerinden devam edelim. Aşağıdaki devrede Gerilim (V) ve Direç (R) için verilen değerleri kullanarak devredeki akımı hesaplayalım.
Çözüm:
V = I x R formülünde herhangi bir parametre yalnız bırakılabilir ve bu formül, ikisi parametresş bilinen bir denklemde aşağıdaki formüller ile hesaplanabilir:
I = V / R
R = V / I
Bu örnekte de Akımı bulmamız gerektiği için;
I = 9/3 = 3 Amper olarak bulunmuş olur.