Ruşeymi, rüşeym vb. gibi sözcüklerle ifade edilen bu öz, buğday başaklarının besin değerlerini içinde depolayan nüvelerdir. Buğdaydan çok az miktarda elde edilebilen (1 ton buğdaydan 1 kg çıktığı söylenir, ancak en fazla 2-3 kg kadar ruşeymi çıkmaktadır) ve besin değerleri ile faydaları çok fazla olduğu için yakın zamanda tüketimi yaygınlaşmaya başlayan bir besindir.
Ruşeymi fazla bekletildiğinde tadında acılaşma olacaktır, bu sebeple fazla bekletmeden yemek ve bitirebileceğinizden emin olmadığınız miktarı almamak yerinde olacaktır. Ayrıca ruşeymi glutenli bir besin olduğu için glutensiz beslenmesi gereken kişiler tarafından kullanılmaması yerinde olacaktır.
Eskiden sınırlı yerden edinilebilen ruşeymi, artık hemen her marketten ve internet sitesinden satın alınabildiği için erişimi de oldukla kolaylaşmıştır ve fiyatları da makul seviyelere gelmiştir.
Ruşeymi'nin Faydaları Nelerdir?
- Lifli beslenmek, özellikle sindirim sistemi için oldukça gerekli. Ruşeymi de lif açısından oldukça zengin bir besin
- Ruşeyminin kolesterol oranı sıfırdır
- Ruşeymi, folik asit gibi B grubu vitaminleri içermektedir. Ayrıca ruşeymi içinde A, C, B6 vitaminlerine ek olarak kalsiyum, demir, magnezyum ve kobalamin de bulunmaktadır.
- Ruşeymi, tok tutma özelliğine sahip olduğu için diyetlerde de sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak ruşeymi de bir karbonhidrat kaynağı olduğu için nelerle birlikte tüketildiğine ve ne kadar tüketildiğine dikkat edilmelidir (100 gram ruşeymide 366 kcal kalori bulunmaktadır)
- 100 gram ruşeymi; sodyum (6 mg), potasyum (1097 mg), ve protein (31 gram) içermektedir.
Ruşeymi Nasıl Yenmelidir?
- Ruşeymi, en rahat bir şeylerin içine katılarak yenebiliyor. Örneğin çocukların meyve pürelerine ya da meyveli yoğurtlarına katılarak çocukların da tüketimi sağlanabilir. Yetişkinler için de yoğurt, kefir ya da süt içerisine karıştırarak kolaylıkla tüketilebilir. Ya da evde istediğiniz öğünde hazırladığınız herhangi bir yemeğin içerisine ekleyerek yemeğinizle birlikte yiyebilirsiniz.