Uzun süredir bir türlü soğanı karamelize etmeyi beceremeyen bendeniz artık yavaş yavaş bu işte uzmanlaştım sayılır ve tespitlerimi de paylaşmak istedim. Karamelize soğan bence güzel bir ev yapımı burger'in içerisindeki en olmazsa olmaz bileşen. Hamburgerin haricinde sandviçler ile, çoğu et yemeği ile, patates gibi sebze yemekleri ile vb. çok güzel gidiyor ve yemeğin notunu bence en az bir puan artırıyor. Hangi yemeğin içerisinde kullanacağınız elbette size kalmış ama ben tespitlerimi ve yakmadan lezzetli bir karamelize soğan pişirmek için nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğe ilişkin notlarımı paylaşmak istedim. Herkesin farklı ince detayları vardır karamelize soğan yapmakla ilgili, diğer yazarlar da kendi tespitlerini yazabilirlerse ben de onları okumak isterim.
- Bir kere karamelize soğanı yapmadan önce yapışmaz tavayı hafiften bir ısıtmak gerekiyor, ondan sonra da üzerine yağı koymak ve yağ da hafiften kızınca soğanları içerisine atmak gerek. Daha uzun süreli pişirmeler için kapaklı bir tencere de tercih edilebilir.
- Soğan yağını aldıktan sonra tuz atın.
- Soğanı pişirme süresi ne kadar uzun olursa (elbette soğanları yakmadan, çok çok kısık ateşlerden bahsediyorum), pişen soğanın lezzeti de bir o kadar artıyor. Ama herkesin soğan karamelize etmek için ayırabileceği saatlerce zamanı olmayabilir, bu yüzden minimum 30 dakika olması gerektiğini söyleyebilirim gerekli sürenin. Ateşin ne kadar açık ya da kısık olması da bu tercihe göre değişir.
- Soğanlar piştikten sonra su kaybedecek ve hacmen başladıkları seviyenin %30'u kadar falan kalacak. Bu yüzden ihtiyacınıza göre gerekli soğan miktarını hesaplarken buna göre gerekli soğan miktarını hesaplamalısınız.
- Soğan karamelize etmek zaman alan ama değen bir uğraş. Yarım saat ocağın başından ayrılmadan sürekli karıştırmaya devam etmelisiniz ki soğanlar yanmasın.
- Soğanları hafiften büyük keserseniz yerken de dişe gelir ve arada kaybolmaz. Bu kadar emeğin görünmez bir şey olması yerine görünür olması ve bu lezzeti veren benim demesi yemekleri de daha görsel hale getiriyor.
- Soğanlar yanar gibi olursa tavanızın kenarlarından azar azar su ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz su zaten tüm soğanlara temas edecek ve tavanın dibinde kalan soğanların da yanmasını engellemiş olacaktır.
- Karamelize soğan yapmak için şeker kullanılmalı mı derseniz ben soğanın kendi şekerini sevdiğim için tavsiye etmiyorum, ama pişen soğana şeker ilave etmenin süreyi kısalttığı da bir gerçek. Alternatif olarak siyah şeker kullananlar da var ama ben yine de soğanın kendi doğal şekerinden başka katkı olmamasından yanayım.
- Soğanın tam olarak karamelize olduğunu anlamak için rengini takip etmelisiniz, soğan ne zaman karamel rengi alırsa artık olmuş demektir.