5.00 / 1 oy

Toksoplazma nedir ve toksoplazma belirtileri nelerdir?

Toksoplazma, toxoplasma gondii adındaki parazitin bünyeye bulaşması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Özellikle hamile kadınlar için riskli bir enfeksiyon olması açısından dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır ve düşük yapma riski ortaya çıkabilir.

bkz: Hamile iken kedi beslemek riskli midir?

Toksoplazma, hayvanların bünyelerinde olan ve dışkılarından ya da az pişmiş etlerinden bulaşabilen bir enfeksiyondur. Toksoplazmaya karşı alınabilecek en etkili iki yötem de şunlardır:

- Gebelikte protein tüketimi çok önemli ancak pişirlen etlerden toksoplazma bulaşma riskini yok etmek için hamile bireye mutlaka çok iyi pişmiş etler hazırlanmalı. Yeşillikler, meyveler ve sebzeler de çok iyi yıkanmalı, hatta karbonat ve sirke ile de temizlenmeli. Dışarıdan yemek yememek de sadece nasıl hazırlandığınızı bildiğiniz yiyecekleri tüketmek açısından yine önemli. Bu süreçte işlenmiş et yememek de bir diğer faydalı önlemdir. Hatta çıplak ete elle temas ettikten sona ele bulaşabilecek parazitlerin annenin bünyesine girebilmesi riskine karşı anne adaylarının çiğ ete hiç dokunmamaları daha da faydalıdır.

- Sokak hayvanlarını sevme konusunda daha mesafeli olmakta fayda var, çünkü hayvanların dışkılarının tüylerine bulaşabilmesi gibi bir risk var. Evde beslenen kedi köpek varsa da hayvanın dışkısının mutlaka başkası tarafından temizlenmesine dikkat edilmeli ve tüyleri de sık sık iyice temizlenmeli.

Toksoplazma enfeksiyonu belirti göstermeyebilen de bir hastalık, ancak lenf bezi şişmesi ve ateş gibi belirtiler de gösterebilmektedir.

Toksoplazma, plasenta yoluyla anneden bebeğe geçebilir. Bu yüzden gebelik esnasında toksoplazma testi yaptırmak faydalıdır. Toksoplazma testi kan verilerek yapılır ve test sonucuna göre kişinin daha önce toksoplazma enfeksiyonu geçirip geçirmediği ve o esnada toksoplazla enfeksiyonuna sahip olup olmadığı tespit edilebilir.

Anne adayları toksoplazma testini gebelik öncesinde ya da gebeliğin erken dönemlerinde yaptırabilirler, bu sayede olası bir enfeksiyon durumunda toksoplazma tedavisinin yapılabilmesi için de gerekli zaman kalmış olur.

 

Editör editi: sitedeki bazı diğer benzer başlıklar için;

 bkz: Antihistaminik ilaç nedir ve ne işe yarar?

 bkz: integrali kim buldu ve integral ne işe yarar?

 bkz: Ürtiker hastalığı neden olur?

 bkz: Alkol kaç derecede donar?

 bkz: Standart Sapma Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

 bkz: Giffen paradoksu nedir?

mariadolores

07.08.2021 08:10

Bu soru 3 kez yanıtlandı.

  • 25 Eylül 2021 10:10
    1

    eskiden de hamile kadınların kedi sevmesinin zararlı olduğu söylenirmiş ama. o zamanlar toksoplazma ya da bakteri falan bilen yok elbette. bir çok doğru bilgi aslında atasözleri ya da babanne nasihatleri şeklinde bize ulaşmış ama ya gözardı etmişiz ya da kuşak farkından dolayı itimat etmemişiz. buna benzer bir çok değerli bilgi daha var zamanla öğrenilmiş ama bilimsel açıklaması ancak bu yüzyılda yapılabilmiş.

  • 25 Eylül 2021 12:05
    0

    her babanne öğretisini de kesin doğrudur diye dikkate almamak gerekir, bir çok doğru bilinen şeyin de yanlış olduğu yine yakın zamanda tespit edildi ve bilimsel analizler ışığında tespit edilmeye devam ediliyor. yumurtanın ne kadar faydalı ya da zararlı olduğu, yaraya ne sürülmesi ya da sürülmemesi gerektiği ya da ateşi çıkan çocuğun alnına sirkeli bez koymak yararlı mı zararlı mı her gün yeni araştırma sonuçları paylaşılıyır neredeyse.

  • 25 Ocak 2022 22:56
    0

    gebelik tam olarak sona ermeden gebeler et seçme hassasiyetini sürdürmeliler. üçüncü trimester'da artık bir şey olmaz diye hemen sucuk jambon eski yaşantınıza dönmeyin arkadaşlar

Bu soruya sadece kayıtlı kullanıcılar yanıt yazabilirler. Yanıt yazmak için lütfen giriş yapınız.

Reitix
Toksoplazma nedir ve toksoplazma belirtileri nelerdir?

İnternet sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanıyoruz. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi.