Tranç, dananın but kısmındaki 5 et türünden birisidir. Nuar (bkz: Nuar Nedir ve Nasıl Pişirilir?) ve kontrnuar (bkz: Kontrnuar Nedir ve Nasıl Pişirilir?) bölgelerinin üst kısmındadır. Yine benzer şekilde yapı olarak da yağsız ve kuru bir ettir. Bonfile türü (bkz: Antrikot Nedir ve Dananın Neresinden Çıkar?) etlerle kıyaslandığında çok daha hesaplı olduğu için özellikle sulu tencere yemeklerinde ve kasapların yaptıkları fermante üretimlerde sık kullanılırlar.
Yağsız olmasından dolayı diyet yapan kişiler yağsız kıyma olarak tranç etini tercih edebilirler, sertlik olarak nuar ve kontrnuara göre yine biraz daha yumuşak olduğu söylenebilir ama yine de kas dokularının yoğunlukta olduğu bir bölge olmasından dolayı bir miktar serttir.
Rosto türü yemeklerde nuar kullanmanın mantıklı bir seçim olduğundan bahsetmiştim (bkz: Rosto Nasıl Yapılır? Dana Nuar ile Patates Püreli Rosto Tarifi), ben tranç etini evde yağlı yemek yemeyen aile büyüklerimiz olduğu zaman 4-5 saat tencerede gerdan ve incik (bkz: incik nedir ve nereden çıkar?) gibi etlerle birlikte pişirerek hazırlamayı tercih ediyorum. Uzun pişen etler hem yumuşamış oluyorlar, hem de piştikten sonra uygun bir baharatlama ile potansiyellerinin zirvesine çıkmış oluyorlar.
Denememiş olmakla birlikte tranç ile en sık hazırlanan et yemeklerinden birisinin de tas kebabı olduğunu söyleyebilirim.