Muğla'da yol kenarında satılan meyveler için durunca sarı ve dikenli olan yabani incir meyvesini hayatımda ilk kez gördüm ve arkadaşlara bozuntuya vermeden birkaç tane satın aldım. Soyuncaya kadar ve yiyinceye kadar akla karayı seçtim ama sonuca değdi ve iyi ki de almışım ve soymayı da öğrenmişim dedim. Benim yaptığım hataları yapmamanız ve incir aldığınızda nasıl soyup yiyebileceğinizi anlatabilmek için de buradan bilgi vermek istiyorum.
Dikenli incirler (yaban inciri, hint inciri, fren yemişi, kaynana dili de diyorlar) kaktüslerde yetişen sarı renkli ve üzerlerinde elinize battığında ağlatan cinsten dikenleri olan ama bir o kadar da lezzetli meyvelermiş. Öncelikle bu meyveleri asla ama asla eldivensiz olarak tutmayın çünkü hiç şakaları yok. Toplayanlar dikenli kaktüslerden bu dikenli meyveleri nasıl başarıp da toplayabiliyorlar onlara da saygı duyuyorum.
Akdeniz ve Ege bölgesinde bu meyveyi yemeden önce kovalara doldurup önce iyice sallayarak üzerlerindeki dikenlerin kırılmasını, sonra da kovalar su koyarak kırılan dikenlerin akıp gitmesini sağlıyorlarmış. Ben adet olarak o kadar fazla sayıda dikenli incir soymadığım için kalın bir eldiven ve keskin bir bıçakla dikenlerini tık tık kırıp attım.
Kaktüs incirlerinin kabukları yenmediği için yapmamız gereken, bu meyvelerin kabuklarını tamamen soyarak iç kısımlarını yemek. Bunun için de baş kısımlarını kesip attıktan sonra elma soyar gibi etrafındaki kabuğu da sıyırıp attıktan sonra içinden çıkan lezzetli meyveleri afiyetle yiyebilisiniz. Daha önce hiç dikenli incir yememiş olanlar için de şiddetle denemelerini tavsiye ediyorum. Faydaları konusunda bir araştırma yapmadım ama faydaları olduğuna da adım gibi eminim :)