Daha önce palindrom sayılar hakkında yazılımsal bir örnek paylaşmıştım bkz: Java'da bir sayının palindrom olup olmadığını kontrol etmek. Bu algoritmaları çoğaltmak ve bkz verebilmek için de palindrom sayıların (Palindromik sayı - Palindromic number) ne oldukları konusunda bir yazı eklemek istedim.
Palindrom sayı, basamakları yer değiştirdiğinde de aynı olan sayılardır. Bu sayıların programlama dillerinde döngüler kullanılarak tespit edilmesi güzel birer egzersiz olduğu için yazılım eğitimlerinde de sıklıkla çözülmektedirler.
Palindrom sayılar nelerdir?
Tek basamaklı sayılar, zaten doğaları gereği birer palindromik sayıdır. İki basamaklı sayılardan tersten okunuşu ile normal okunuşu aynı olan sayılar da 11'in katlarıdır; çünkü her iki basamakları da aynıdır.
Üç basamaklı palindrom sayılar ise 101, 111, 121, 131, 141, 151, 161, 171, 181, 191, 202 şeklinde devam etmektedirler. Bu sayılardan her birisinin tersten ve düz yazımı aynı olduğu için bu sayılara palindrom sayı adı verilmektedir de yazılımsal problemler içinde sayıların hem tersten; hem de düzden yazımlarının karşılaştırılması ile bulunmaktadırlar.
Benzer yazılar için;
bkz: Matematikte Mükemmel Sayı Nedir?
bkz: Ceteris Paribus varsayımı nedir?
bkz: Java'da döngü kullanmadan 1'den 100'e kadar sayıları yazdırmak
bkz: JavaScript ile İki Sayının Toplamını Hesaplayan Fonksiyon Örneği
bkz: Javascript ile kullanıcıyı iki sayı arasında sayı girmeye zorlamak
bkz: JavaScript'te çift sayı tek sayı kontrolü yapan program