Sucuk, mangalda pişirmesi en kolay et ürünüdür ancak iyi pişirmesi de en zor et ürünlerinden birisidir. İyi pişmiş bir sucuk demek kurutulmadan pişmiş, ama çiğ de kalmamış lezzetli bir sucuk demektir. Tercihen köz kokusu da sucuğa sinmelidir ki tavada yapılan sucuktan lezzet olarak farklı olsun.
Sucuk, çok yağlı ve çok hızlı pişen bir et ürünü olduğu için közde ateşi görür görmez hemen yağları damlamaya başlar ve altındaki közlerin de alev almasına yol açarak kolayca yanar. Bu yüzden sucuğu pişireceğiniz ateşin ya dinlenerek küllenmiş olması, ya da sizin müdahaleniz ile üzerine kül atılması gerekir ki hem ateşinin harı azalsın ve hem de üzerine damlayan yağlar kül katmanı tarafından emilerek ateşin harlamasına engel olsun.
Mangalda pişireceğiniz sucukları çok ince kestiğinizde daha bir tarafı pişerken kurumaya başlar, bu yüzden tava için kestiğiniz sucuklardan da bir tık daha kalın kesmelisiniz. Köz ateşinin ısısı tavadaki ısıya göre daha fazla olacağı için sucuğun içini daha iyi pişirir. Ama sucuğu mangalda başı boş bırakıp da başka işle ilgilenemezsiniz, çünkü hemen pişer ve kurur. Mangalda güzel bir sucuk yapmanın sırrı başında beklemek ve bir tarafı piştiğinde hemen çevirip diğer tarafını da pişirerek servis etmektir. Kuruyan bir sucuğun hiçbir lezzeti kalmayacağı için sucuk bekletmeye hiç gelmez.
Mangal için sucuk seçimi konusunda da mutlaka kasap sucuğu temin etmenizi öneririm. Dana ile kuzu etlerinden karışık olarak hazırlanmış bir kasap sucuğunun mangalda vereceği lezzete marketten alacağınız en afili sucuk bile yaklaşamaz.
Önceki yazılarımdan bazıları için;
bkz: Sucuk tavada nasıl pişirilir?
bkz: Maillard Reaksiyonu Nedir?
bkz: Steak Etler Döküm Tavada Nasıl Mühürlenir ve Pişirilir?
bkz: Antrikot Nedir ve Dananın Neresinden Çıkar?
bkz: Tomahawk Steak Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
bkz: Kuzu Külbastı Nedir ve Nasıl Pişirilir?